Curenţii diadinamici reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electro-terapie, care utilizează un curent scăzut pentru efectul său analgezic și spasmolitic.
Curenții diadinamici sunt curenți amestecați, care folosesc efectele aplicării concomitente a curenţilor galvanic și Faraday sau a altor curenți cu impulsuri asemănătoare. Componenta curentului galvanic este combinată cu componentă de impuls.
Curenții impulsurilor asemănătoare sinusoidelor au un efect inhibitor sau de favorizare, care depinde de frecvență, intensitate și alți parametri. Curentul cu efect predominant inhibitor are frecvența de 100 Hz, curentul cu frecvența de 50 Hz acționează mai degrabă dinamogen, adică provocând excitarea și susținerea tonusului muscular, elimină edemele, reducând durerea și crescând tonusul muscular.
Procedura trebuie prescrisă de un medic, care trebuie să precizeze locul unde curenţii trebuie aplicaţi și caracteristicile necesare ale tipului de curent.
CE AFECŢIUNI SE TRATEAZĂ FOLOSIND CURENŢII DIADINAMICI?
Bolile algice ale aparatului locomotor, în reumatismul articular cât şi în cel abarticular, în traumatismele şi sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice şi multe altele.
Mai este recomandat în: dureri în spondilită anchilozantă, discopatie, boli degenerative comune, nevralgie şi sindroame de compresie, sindroame vasculare, condiţii post-traumatice, tulburări vegetative.
CARE SUNT BENEFICIILE CURENŢILOR DIADINAMICI?
- Ameliorarea durerilor
- Îmbunătăţirea circulaţiei periferice
- Normalizarea funcţiilor sistemului vegetative
- Relaxarea muşchilor
- Bun efect tonizant determinând totodată contracţia muscular
- Efect vasodilatator
RECOMANDĂRI PENTRU UN EFECT MAXIM
- Combinaţi electroterapia cu masajul şi kinetoterapia
- În perioada tratamentului, dedicaţi-vă în totalitate procesului de recuperare
- Încercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă
- Nu întrerupeţi tratamentul decât atunci când este neapărat necesar
CONTRAINDICAŢII
Curenţii diadinamici nu se folosesc în cazul persoanelor care prezintă leziuni, de tipul dermatozelor. Ei mai sunt contraindicaţi persoanelor care au implantat un pacemaker (aparat care transmite impulsuri electrice miocardului) ori alte stimulatoare electrice.
Totodată, sunt exceptate de la folosirea curenţilor diadinamici gravidele, persoanele care prezintă tulburări circulatorii şi cele bolnave de cancer. Hipertensivii şi persoanele cu TBC trebuie să ceară sfatul medicului curant înainte de administrarea acestei terapii.